{{ item.num }}st {{ item.wine.name }} ({{ item.wine.wine_sbart }})
Du har {{ $storage.wineNum }} {{ $storage.wineNum == 1 ? 'flaska' : 'flaskor' }} i din beställningslista

Veckans Vinpersonlighet på Vinköket

17 maj, 2018

 

 

Härlig kväll på Vinköket!

 

Jag blev inbjuden av Vinköket att vara veckans vinpersonlighet. Superkul och ännu roligare att du ville komma och hälsa på mig. Jag serverade några av mina absoluta favoriter från vårt sortiment. Under kvällen hade ni möjlighet att prova Pais från 200 år gamla vinstockar, magiskt gott bubbel från Wiston Estate från England. Förutom dessa två viner hade jag med mig bästa Chardonnay ever, Chenin från Vouvray och en härlig grek, en Merlot från Washington State och sist men inte minst så det bästa mörka fruktiga stiliga vinet från Sandra Tavares. Vinköket hade supergoda smårätter som passade jättebra till våra viner. Här nedan kan ni läsa mer om vinerna, vi ses igen!

Maggan

 

 

Santa Cruz de Coya País

100 procent país från 3 hektar vinodling bestående av 200 år gamla oympade stockar. Vinodlingen är belägen i Nacimiento, Bío Bío i södra delen av Chile, 435 km från Santiago. I denna del av Chile är det mer regn och mer klimatvariationer än i de flesta andra delar av Chile. Eftersom det blåser mycket slipper man nackdelarna med alltför mycket fukt. Det svala klimatet och den långa hängtiden bidrar till friska, krispiga och aromatiska druvor. Druvornas växtplats består av en jordmån baserad på mestadels granit. De urgamla vinstockarna växer som bush vines (vinrankor som växer som fristående buskar).

Santa Cruz de Coya är namnet på en by som inte längre finns, men som var av stor betydelse i slutet på 1500-talet vid slaget mellan spanska conquistadorer och mapuchefolket.

Skörden sker för hand och när det kommer till vinmakningen kan man för detta vin verkligen prata om minimal intervention vilket också är väldigt vanligt i denna region. Allt arbete sker manuellt och med hjälp av fyrbenta djur. Avstjälkningen görs för hand med hjälp av ett träsåll. Fermentering sker i stora öppna träfat gjorda av det chilenska träslaget Rauli. Under jäsningsperioden trycks skalmassan ner manuellt två gånger om dagen.

Ingen klarning eller filtrering görs och endast naturlig jäst används vid fermenteringen. Endast vid ett tillfälle har en nypa svavel tillsatts vilket ger den låga svavelhalten på endast 20 g/l.

Doft och Smak
Vinet har en finstämd doft av röda bär, körsbär, jordgubbar och en lätt örtighet. Smaken är frisk med en elegant syra och smakar smultron och jordgubbar med ett fantastiskt lång örtigt och stenigt avslut. Klarar du av att ha vinet i glaset en längre stund kommer du belönas med nya smaker och aromer som dyker upp efter hand. 
#99088 |  169:- 

 

 

Wiston Estates Brut Cuvée

Detta mousserande är allt ett bra bubbel ska vara – elegant, komplext, krämigt, friskt och krispigt. Blenden är 47% pinot noir, 33% chardonnay och 20% pinot meunier. Skörden skedde sent 2013 och druvorna var perfekta och med bra mognad vilket speglar den höga kvaliteten för detta vin. När druvorna kommer till vinkällaren  pressas de i en Coquard press som är den enda i sitt slag i England och man kan hitta endast 4 stycken utanför Frankrike. Coquard Press kallas även för ”The gentle Giant”. Pressen är enorm och tar mycket plats men fördelarna är att den pressar varsamt och snabbt vilket är väldigt bra. Pressningen är viktig men därefter vill Dermot ha så lite intervention i vinmakningsprocessen som möjligt. Vinet får jäsa på gamla franska ekfat och andra jäsningen är 36 månader. Endast en mycket liten andel dosage tillsätts före degogeringen för att den rena frukten ska få möjlighet att skina. 2013 Wiston Estates  Brut Cuvée fick det bästa pris man kan få av Decanter – Platinum. Månaden efter fick samma vin bästa pris i den välrenommerade tävlingen International Wine & Spirit Competition i kategorin Engelska mousserande vin 2017. För båda dessa tävlingar deltog över 130 mousserande viner.

Doft och Smak
Komplex och elegant doft av brioche och toner av gula äpplen, gula plommon och nougat. Krämig mousse med fina bubblor och smak av äpple, aprikos och en frisk mineralitet. 
#79188 |  349:- 

 

 

Greywacke Chardonnay

Druvorna för detta vin kommer till största delen från Brancott Valley och Fairhall där jordmånen består av grus och lera. Resterande delen kommer från Renwick och Rapaura och där är jorden full av sk greywacke som på svenska översätts till gråvacka. Greywacke är stenar som är typiska för denna del av regionen. Druvorna skördas för hand och separeras för varje växtplats. Vid ankomst till vinkällaren pressas druvorna varsamt i hela klasar. Musten förs sedan över på franska ekfat varav 20% är nya. Vinet jäser därefter spontant och genomgår full malolaktisk jäsning. Efter vinet har lagrats 18 månader är det dax för buteljering.

Doft och Smak

Doft av fikon, mogna gula äpplen, rostade hasselnötter, hö och brioche. Vinet har en mycket frisk syra och smakerna avlöser varandra av citrus, äpplen, nötter och avslutas med en välintegrerad fin fatton.

#93383 |  229:- 

 

 

Cuvée Silex

Druvorna till vinet har skördats för hand och rankorna växer i jord som består av flinta, kalksten och kisel. Vinet har jäst och mognat på sin naturliga jäst i temperaturkontrollerade stora tankar. Vinet har en restsötma på 9 g/l och en syra på 8 g/l vilket ger en fruktig och aromatisk chenin blanc, samtidigt som den är torr och har en fin syra som balanserar vinet.

Doft och Smak
Doft och smak kännetecknas av färsk mandarin, gula plommon, lite honung och citronzest. Man kan även finna den karakteristika tonen av blöt flinta. Vinet har en bra syra och fin mineralstruktur som tillsammans med en generös frukt ger en bra balans.
#76953 |  162:- 

 

 

Assyrtiko Argyros

Druvorna till vinet kommer från 70-åriga gamla vinrankor som ligger i Episkopi och Pyrgos. Jordmånen är vulkanisk och består av pimpsten och sand och alla rankor växer på den ursprungliga rotstocken då Santorini är helt phylloxerafri. Man tillämpar en speciell uppbindningsmetod som kallas ”Santorini kouloura” vilket betyder att vinrankan binds upp som en korg för att skyddas från den starka vinden och solen på ön men den gör också så att rankan kan ta tillvara på vatten på bästa sätt då man inte använder bevattning. Druvorna skördas för hand tidig morgon, man tar bort stjälken och låter sedan vinet jäsa i ståltank.

Doft och Smak

Vinet framhäver assyrtikodruvans karaktär väldigt fint. Vinet är torrt med naturlig hög syra, elegant och med en härlig mineralstruktur. Färgen är gul och kristallklar med doft och smak av färsk mogen citrus, citrongräs och örter.

#72570 |  189:- 

 

 

L’Ecole Merlot Columbia Valley

Detta vin är inte gjort på endast Merlot som man kanske kan tro när man läser namnet. I USA behöver det endast vara 75% av den druva som står omnämnd på etiketten. För resterande 25% kan man välja fritt vilka druvor man vill ha med. I detta vin är kompositionen 82% Merlot, 8% Cabernet Franc, 7% Cabernet Sauvignon och 3% Malbec. Detta vin är därför inte så druvtypiskt och det kan man ju förstå när man ser blandningen.

Druvorna i L’Ecole Merlot Columbia Valley kommer från 7 olika vinodlingar varav två av dem är Seven Hills och Pepper Bridge. Vinet skördas för hand i slutet av september och vinifieringen sker i rostfria tankar. Därefter lagras vinet i 18 månader på små ekfat varav 30% är nya. Vinet dras om 4 gånger under denna period.

Doft och Smak
Detta vin har en stor och mycket angenäm doft av plommon, muskot och kryddnejlika. Vinet är fylligt med mjuka, silkiga tanniner. I smaken hittar man mörka bär, nejlika, bigarråer och också andra röda bär såsom skogshallon och solmogna jordgubbar.
#75334 |  245:- 

 

 

CH by Chocapalha Touriga Nacional

Detta är ett av de senaste tillskotten av viner från Quinta de Chocapalha. Det är ett vin som är gjort på 100% touriga nacional från gamla vinstockar. Druvorna kommer från en enskild växtplats som heter ”The Vinha Grande Vineyard”. Jorden består av kalkrik lera. Skörden ägde rum i september och sker för hand. Vid ankomst till källaren selekteras först druvorna varsamt och sedan avstjälkas. Druvorna får först förjäsa med skalen i sval temperatur för att därefter jäsa ytterligare 15 dagar i stora kontrolltempererade  lagares. Temperaturen går aldrig över 26 grader. Till sist lagras vinet 22 månader på små franska ekfat (225 liter). Namnet CH är en hyllning till Sandras mamma Alice som kommer från Schweiz. Ett vin som lämpar sig mycket bra för lagring.

Doft och Smak

Vinet har en stor doft av mörka bär, viol och aningen vanilj från fatlagringen. I smaken finns mycket toner av skogsbär, lakrits, viol, choklad, fat och en härlig mineralitet som dröjer sig kvar länge.  

#73615 |  249:- 

 

 
Aktuellt

2018-05-17
Lansering - Avondale Camissa Rosé
2018-02-20
RABISCO RESERVA
2018-02-20
JONTY´S DUCKS PEKIN RED
2017-02-02
Se intervjuer med våra producenter...
2016-05-16
Vi klimatkompenserar

Kommande events

2018-08-23
Lanseringar augusti 2018
2018-09-01
Lansering av Garage Wine - VIGNO
2018-10-05
Naturvinsfestival på PS Matsal


Handpicked Wines Sweden AB
Bondegatan 21, 116 33 Stockholm
Telefon: 08-510 691 00
Epost: hello@handpicked.seAltavins Viticultors

Ett urval av drycker..
  1. Jorn Nou Rött vin