{{ item.num }}st {{ item.wine.name }} ({{ item.wine.wine_sbart }})
Du har {{ $storage.wineNum }} {{ $storage.wineNum == 1 ? 'flaska' : 'flaskor' }} i din beställningslista

Tillfälliga lanseringar 4 maj 2018

4 maj, 2018

ÅRETS VINMAKARE I CHILE
– OCH HAN ÄR VÅR –
IDAG LANSERAR VI HANS VIN

Jag är inte så lite stolt över att få presentera årets vinmakare i Chile – Roberto Henriquez –  och samtidigt få berätta att det är hos oss som du hittar hans vin. Det är också extra kul eftersom vi under året verkligen jobbat hårt för att lyfta fram alla fantastiska viner som finns att upptäcka i vinlandet Chile. Roberto producerar bara runt 10.000 flaskor om året och jag gissar att det nu kommer att bli slagsmål världen över för att komma över sin egen flaska. Idag har du chansen att beställa Santa Cruz de Coya på Systembolaget.

Vi lanserar ytterligare tre fantastiska viner idag. Nya årgångar av Casanuova di Nittardi ”Vinna Doghessa” – årgången är i särklass den bästa vi provat och från en av de bästa odlingarna i Abruzzo kommer Cocciapazza från Torre Dei Beati. Dessutom ett helt nytt vin från vår producent Garage Wine.

Hälsar Margareta

– ROBERTO HENRIQUEZ –

Den unga vinmakaren Roberto Henriquez kommer från Concépcion i södra Chile och innan han begav sig ut i världen studerade han agronomi och enologi på stadens universitet. En av Robertos viktigaste drivkrafter är druvan país med sina urgamla oympade stockar som på något sätt förverkligar den chilenska terroirens kultur, historia, tradition och karaktär.

Efter sina studier reste Roberto för att arbeta i andra vinländer såsom Kanada, Sydafrika och slutligen Frankrike där han jobbade hos Agnes och René Mosse i Loiredalen. René hade stor påverkan på Robertos perspektiv gällande vinframställning och syn på ekologiskt och biodynamiskt jordbruk.

Efter sin tid utomlands återvände Roberto till sin hemstad för att göra sitt eget vin och även göra vin enligt de traditionella Pipeño-metoderna. Vingårdarna Roberto jobbar med är noggrant utvalda och han brukar marken själv. I norra Itata har han en vinodling med gamla stockar av Semillon som han gör ett vin med en blend av corinto och chasselas. Längre söderut i Bío Bío odlar han enbart país och gör både Pipeño och Santa Cruz de Coya.

I dag ses Roberto som en av regionens ledande i producenter av ”naturviner” och han är som Yoda för alla nya, unga vinmakare som vill ha hjälp och råd. När Roberto berättar om sina viner säger han att de speglar Chiles historia och att de inte representerar någon ny innovation eller några nya chilenska viner.

Våra viner gör vi på gammaldags sätt – genom hårt arbete, svett och tårar. Med traditionella metoder och med respekt för den hårda och rustika naturen i vårt område blir inget enkelt för oss. Men tack vare mångsidigheten i alla dessa gamla vinstockar får vi möjligheten att producera ett brett utbud av unika viner med härliga egenskaper, smaker och dofter.  |  Roberto Henriquez

– SANTA CRUZ DE COYA –
PAÍS CHILE 2017
ROBERTO HENRIQUEZ

100 procent país från 3 hektar vinodling bestående av ca 200 år gamla oympade stockar. Vinodlingen är belägen i Nacimiento, Bío Bío i södra delen av Chile, 435 km från Santiago. I denna del av Chile är det mer regn och mer klimatvariationer än i de flesta andra delar av Chile.

Eftersom det blåser mycket slipper man nackdelarna med alltför mycket fukt. Det svala klimatet och den långa hängtiden bidrar till friska, krispiga och aromatiska druvor med bra koncentration. Druvornas växtplats består av en jordmån baserad på mestadels granit. De urgamla vinstockarna växer som bush vines (vinrankor som växer som fristående buskar).

Santa Cruz de Coya är namnet på en by som inte längre finns, men som var av stor betydelse i slutet på 1500-talet vid slaget mellan spanska conquistadorer och mapuchefolket.

Skörden sker för hand och när det kommer till vinmakningen kan man för detta vin verkligen prata om minimal intervention vilket också är väldigt vanligt i denna region. Allt arbete sker manuellt och med hjälp av fyrbenta djur. Avstjälkningen görs för hand med hjälp av ett träsåll. Fermentering sker i stora öppna träfat gjorda av det chilenska träslaget Rauli. Under jäsningsperioden trycks skalmassan ner manuellt två gånger om dagen.

Ingen klarning eller filtrering görs och endast naturlig jäst används vid fermenteringen. Endast vid ett tillfälle har en nypa svavel tillsatts vilket ger den låga svavelhalten på endast 20 g/l.

Doft och smak
Vinet har en finstämd doft av röda bär, körsbär, jordgubbar och en lätt örtighet. Smaken är frisk med en elegant syra och smakar smultron och jordgubbar med ett fantastiskt lång örtigt och stenigt avslut. Klarar du av att ha vinet i glaset en längre stund kommer du belönas med nya smaker och aromer som dyker upp efter hand. Vinet på vår hemsida

#99088  |  169:-  |  528 flaskor

TORRE DEI BEATI 2015
– COCCIAPAZZA –

Cocciapazza är namnet på producenten Torre dei Beatis två hektar stora vinodling som anses vara en av regionens bästa för Montepulciano. Odlingen ligger 300 möh och skörden sker vid tre tillfällen för att säkerställa perfekt mognad för druvorna. Uppbindningsmetoden är den urtypiska så kallade ”pergola abruzzese”. Enkelt översatt betyder det att man binder upp vinrankorna högt.

Jordmånen är både kalk-och lerrik vilket passar druvan Montepulciano väldigt bra. Jäsningen sker med skal i rostfria tankar under 30 dagar för att därefter lagras på nya franska ekfat i 20 månader

Doft och smak
Typisk för Montepulciano är mogna, röda bär och så är även fallet för Cocciapazza. Vinet har stor koncentration och i smaken hittar man mycket mörk mogen frukt såsom bigarråer, plommon, och björnbär.  Ekfatslagringen är tydlig och ger vinet tanniner och en angenäm vaniljsmak som balanserar den mogna frukten. Det här är ett vin med mycket smak som dröjer sig kvar överraskande länge. 

#95233  |  199:-  |  600 flaskor

– CASANUOVA DI NITTARDI –
CHIANTI CLASSICO 2015
VIGNA DOGHESSA

Detta vin är gjort av 100 procent sangiovese från en enskild växtplats, ”Vigna Doghessa”. Odlingen är högt belägen, 450 meter över havet, med perfekt sydexponering. Jordmånen består av stora stenar av skiffer.  2015 var en väldigt bra årgång med optimala väderförhållanden och druvorna för detta vin skördades för hand den 17:e och 18:e september med perfekt mognad.

Vinet fick jäsa på rostfria tankar och lagrades därefter under 14 månader på franska gamla ekfat, 4 månader i cementtankar och därefter ytterligare några månader på flaska.

Sedan 1981 låter Nittardis ägare Peter Femfert en känd person göra etiketterna för en begränsad upplaga av just detta vin. Årgång 2015 var det den brittiska artisten Joe Tilson som fick äran att göra etikett och omslagspapper. Andra kända konstnärer som gjort vinets etikett är bland annat Yoko Uno, Arroyo, Günter Grass och Tomi Ungerer.

Doft och smak
Vinet har en stor doft och smak av röda bär och mörka bär såsom körsbär och jordgubbar. I smaken hittar man också röda bär såsom körsbär och solmogna jordgubbar men även mörka bär såsom björnbär och bigarråer. Dessutom finns det smak av sötlakrits, kaffe och en lätt örtighet som dröjer sig kvar länge tillsammans med en välintegrerad ekfatston. 

#95166  |  189:-  |  2 400 flaskor

– GARAGE WINE –
LAS HIGUERAS VINEYARD
CABERNET FRANC 2013 LOT #43

Här är ytterligare ett utsökt vin från vår vinmakare Derek Mossmak Knapp i Chile. Ett vin på cabernet franc som växer på gamla stockar, så kallade bush vines (vinrankor som växer som fristående buskar) och får klara sig helt utan konstbevattning. Odlingen ligger vid floden Perquilauquen som är vid och grund vilket gör att det bildas en liten sjö där vattnet bidrar till ett svalare mikroklimat. Flodens vatten drar med inslag av granit från Anderna som ger vinet en alldeles egen och unik karaktär.

Broar har aldrig byggts över floden och än i dag måste den lokala befolkningen förlita sig på så kallade ”balsas” som kan ta en bil i taget över floden med hjälp av en utombordare. Druvorna skördas traditionellt för hand med hjälp av hästar. Till jäsningen används enbart naturlig jäst och den sker i små ovala fat som ser ut som liggande ägg. Man har inte temperaturkontrollerade tankar, utan man får öppna och stänga fönster i byggnaden för att hålla önskad temperatur. Endast en nypa svavel tillsätts efter den malolaktiska jäsningen. Vinet lagras i gamla fat och som brukligt för Garage Wine över två vintrar. Den totala produktionen av detta vin blev 4 688 flaskor.

Om du är nyfiken på denna relativt outforskade del av Chile och samtidigt passa på att komma Derek lite närmare kan du kika på det första inslaget i det brittiska programmet ”The Wine Show”. Derek kommer till Sverige i höst i samband med vår fasta lansering av VIGNO Carignan.

Doft och smak
Stor och komplex doft av mörka bär, plommon, torkade öret med en fin mognadston. Smaken är komplex med sandiga tanniner, stor koncentration och karaktär av blyerts, svarta vinbär, plommon och örter.

#95180  |  229:-  |  600 flaskor
Aktuellt

2018-05-04
Tillfälliga lanseringar 4 maj 2018
2018-03-27
Tillfällig lansering 6 april
2018-02-20
RABISCO RESERVA
2018-02-20
JONTY´S DUCKS PEKIN RED
2017-02-02
Se intervjuer med våra producenter...

Kommande events

2018-06-08
Lansering - Avondale Camissa Rosé
2018-09-17
Diplomático Rom & Chokladprovning
2018-09-17
Sortimentsprovning I Konsument
2018-09-17
Sortimentsprovning I Bransch


Handpicked Wines Sweden AB
Bondegatan 21, 116 33 Stockholm
Telefon: 08-510 691 00
Epost: hello@handpicked.seB. Leighton Wines

Ett urval av drycker..
  1. B.Leighton Grenache Rött vin
  2. B.Leighton Petit Verdot Rött vin