{{ item.num }}st {{ item.wine.name }} ({{ item.wine.wine_sbart }})
Du har {{ $storage.wineNum }} {{ $storage.wineNum == 1 ? 'flaska' : 'flaskor' }} i din beställningslista

Tillfällig lansering – LIOCO

18 oktober, 2018

LIOCO
SAVERIA PINOT NOIR
– 2016 –

Druvorna i det här vinet kommer från Santa Cruz och vinodlerskan heter Prudy Foxx. Att få höra henne berätta om Santa Cruz Mountains är verkligen en fascinerande upplevelse. Sedan 1989 har Prudy ägnat sig år att hitta vanskötta vinodlingar och att väcka liv i de gamla vinstockarna. Prudy jämför den sandiga jordmånen som är vanlig i Santa Cruz med en vithaj – båda har svårt att anpassa sig till temperaturförändringar i sin omgivning.

De kloner som använts till detta vin är 115, 667 och 777 och planterades i slutet på 1990-talet. Det faktum att vädret växlar mellan strålande sol och dimma gör att vinet får både fukt och torka vilket bidrar till en jämn mognad. Det maritima klimatet bidrar till att druvan får lång hängtid som sin tur ger en stor smakrikedom.

Druvorna skördas för hand och jäser cirka 12 dagar med kontinuerlig omrörning. Därefter får vinet vila på franska ekfat varav 20 procent är nya. Vinet buteljeras utan vare sig klarning eller filtrering.

Doft och smak
Vinet har en fantastisk doft av granatäpple, pinjenöt, ceder, skogshallon och aningen vitpeppar. Smaken är mörkt bärig med karaktär av mogna jordgubbar, björnbär, plommon och chai te. Mineraliteten är tydlig och integrerar väl med de mjuka tanninerna och den fina texturen.

LIOCO  |  Art: #95463  |  495:-  |  360 fl.

LIOCO
ESTERO CHARDONNAY
– 2015 –

Druvorna i det här vinet kommer från tre superlägen i Russian River Valley inkluderat Butch Cameron, Teak Mor och Goldridge. Alla tre odlingar är belägna mellan en och två mil från kusten. Jordmånen består av grusig lera och sandsten och kallas för ”Goldridge”. Klonerna som används till Estero är Old Wente och Clone 4. Viner från Russian River, i synnerhet detta vin, speglar närheten till den kalla Atlanten och havets komplexa förbindelse med Russian River.

Skörden ägde rum 1:a, 2:a och 13:e september 2015. Efter mycket noggrann selektering avstjälkades druvorna och krossades innan pressningen. Vinet jäste på sin jästfällning i neutrala stora ekfat utan battonage i nio månader. Därefter fick det vila ytterligare en månad på rostfria tankar innan buteljering. Vinet genomgick den malolaktiska jäsningen fullt ut i långsam takt.

Doft och smak
Vinet har en stor och en härlig doft av citronskal, honung och saffran. Smaken är frisk med en knivskarp syra som lyfter karaktären av mogna äpplen, ananas och vanilj. Avslutet är långt med en angenäm mineralitet.

LIOCO  |  Art: #96145  |  349:-  |  1 200 fl.

– LIOCO –
SARA OCH MATT

Sara och Matt Licklider älskar sitt Kalifornien. Det skiftande landskapet och det stora Stilla havet vars saltvattensdimma sveper in långt över land och skapar speciella förutsättningar för att odla druvor och producera fantastiska viner.

Lioco ligger i Santa Rosa och här driver de sin verksamhet tillsammans med ett vinodlingskooperativ av handplockade bönder som förser dem med alla de druvor som är förutsättningen för att skapa dessa fantastiska viner.

Alla druvor i produktionen köps från familjeägda vingårdar som spänner över ett område av 200 mil och tre regioner – Santa Cruz, Sonoma och Mendocino.

Fokus ligger på chardonnay, pinot noir och carignan från platser med äldre vinrankor och med intressanta markförhållanden och arvskloner. Men ibland blir upptäckten något annat, som en kustnära odlare av syrah eller en sällsynt plantering av valdiguie mitt i ingenstans.

Sara och Matts ständiga strävan efter att upptäcka nya vingårdskällor har lett dem till några av områdets yttersta gränser. Där har de hamnat, ansikte mot ansikte, med Kaliforniens outtalade hjältar – bönderna. En resa bland floddalar och slätter, bland bergen i Mendocino och dalarna i Santa Cruz till kustområden och nära nog öknar. Och vi kan inte sluta att fascineras över dessa bönder som med hårt slit lyckas tämja naturen och producera druvor som med varsam hand förädlas hos Lioco för att till sist hamna här hos oss.

Nu när dagarna blir kortare och temperaturen börjar sjunka får vi istället drömma oss bort till sol och värme. Varför inte göra det i sällskap med två väldigt goda viner från Lioco i Kalifornien som bjuder på finess, druvtypicitet och smakrikedom. 19 oktober lanseras vinerna i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget och finns på hyllan i några få butiker men självklart går de också bra att beställa.

Vill du veta mer om vinmakarna Sara och Matt Lickliders härliga bönder som ingår i deras kooperativ och som är förutsättningen för att skapa dessa fantastiska viner får du en länk till The Growers.
Aktuellt

2018-10-18
Tillfällig lansering - LIOCO
2018-08-23
Lansering av Garage Wine - VIGNO
2018-08-22
Lanseringar augusti 2018
2018-02-20
RABISCO RESERVA
2018-02-20
JONTY´S DUCKS PEKIN RED

Kommande events

2018-12-12
Vin- och Glasprovning


Handpicked Wines Sweden AB
Bondegatan 21, 116 33 Stockholm
Telefon: 08-510 691 00
Epost: hello@handpicked.seMendel Wines / Revancha Wines

Ett urval av drycker..
  1. Revancha Chenin Blanc Vitt vin