Monticino Rosso

Med fokus på traditionella druvor

Fattoria Monticino Rosso ligger i det böljande, kulliga landskapet i trakerna av Imola, i regionen Emilia Romagna. Verksamheten grundades av Antonio Zeoli 1965 och utgjordes från början av den 13 hektar stora vinmarken Olmo. Sönerna Luciano och Gianni har sedan dess klivit ombord i verksamheten och i mitten av 1980-talet köptes egendomen Monticino Rosso och med den ytterligare 24 hektar. Den här egendomen drevs en gång tiden av släkten Codronchio Torelli, en kulturell bakgrund som Luciano och Gianni hyllar genom att låta namnet gå i arv till firmans flaggskeppsvin på druvan albana di romagna – Codronchio. Ett vitt vin med helt egen och fantastisk karaktär. Druvorna skördas sent och ädelröta får vara med i bilden, men vinet jäser ut till ett helt torrt vin. Ursprungsbeteckningen heter numer Romagna Albana och är för övrigt Italiens första vita DOCG-appellation.

Vinodlingarna har ett gynnsamt läge på sydsluttningar mellan 150 och 200 meter över havet. är blåser en frisk bris som hjälper till att hålla odlingen i gott skick. Stort fokus läggs på de traditionella druvorna för regionen – albana, pignoletto och sangiovese – och utöver vingårdarna består ytan av fruktträd och skogsdungar som bidrar till biologisk mångfald.

Själva vineriet flyttades år 2000 från Olmo till Monticino Rosso. Sedan dessa har många kvalitetssteg tagits, inom allt från hållbar odling till fullt modern utrustning. Byggnationen är utformad för minsta möjliga klimatavtryck och resurssnålhet, resultatet är en både effektiv och hantverksmässig produktion som förvaltar druvkvaliteten. Samtidigt skapades en miljö där besökare välkomnas och får en guidad tur med möjlighet att ta del av hela produktionen, som i vineriet leds av enologen Giancarlo Soverchia.