{{ item.num }}st {{ item.wine.name }} ({{ item.wine.wine_sbart }})
Du har {{ $storage.wineNum }} {{ $storage.wineNum == 1 ? 'flaska' : 'flaskor' }} i din beställningslista

Lansering av Garage Wine – VIGNO

23 augusti, 2018

LANSERING 1 SEPTEMBER

– GARAGE WINE VIGNO –

Den 1:a september lanserar vi VIGNO från Garage Wine. VIGNO är i dag ett etablerat samarbete mellan 17 producenter och det är att likna vid en appellation med strikta krav och regler för att man ska få använda namnet VIGNO på sin etikett. Medlemmarna är både små och stora odlare och samarbetet gynnar både odlare och producent.

– VIGNO –
GARAGE WINE

Från vår producent i Garage Wine i Chile kommer VIGNO som startade som ett projekt efter en stor jordbävning 2010. Det är en hyllning till druvan carignan där ett av projektets syften är att bevara druvan från gamla vinstockar i regionen Maule. Man vill samtidigt att detta ska gynna de lokala odlarna och det traditionella sättet att odla vinerna som man tillämpat i över 400 år. I dag är VIGNO ett etablerat samarbete mellan 17 producenter och det är att likna vid en appellation med strikta krav och regler för att man ska få använda namnet VIGNO på sin etikett. Medlemmarna är både små och stora odlare och samarbetet gynnar både odlare och producent.

Maule är den äldsta vinregionen i Chile och här har man odlat vin sedan 1500-talet. País är den druva som man mest förknippar med Maule och var också den som odlades mest fram till den förödande jordbävningen 1939 vilken tog tiotusentals liv och ödelade många vinodlingar. När vinodlingen skulle återupptas några år senare ville man satsa mer på vinerna och att de skulle få bättre rykte än tidigare. Det var också anledningen till att man ympade druvsorten carignan på befintliga país rotstockar eftersom carignan tillför färg, koncentration och fräschör i vinet vilket är egenskaper país ofta saknar.

Initiativet visade sig vara otroligt framgångsrikt, även om första decennierna inte började så bra. Druvorna drabbades av sjukdomar och skördarna minskade eftersom man blev mer upptagen av att plantera internationella druvsorter i syfte att göra stora volymer till en låg kostnad. Många vinodlingar övergavs, men på 1990-talet återupptäcktes carignan och nu insåg man vilken skatt man hade tillgång till i dalen.

VIGNO från Garage Wine kommer från Truquilemu som är beläget i den svala zonen Empedrado vid den bergskedja som ligger närmast kusten. Jämfört med Anderna är denna bergskedja äldre och med ett varmare klimat. Jordmånen är stenig med inslag av granit där hålrummen gör att rötterna kan tränga djupt ner i marken.  Vinstockarna är över 70 år gamla och man skördar för hand med hjälp av arbetshäst. Vinet består av 95 % carignan och resterande 5% är mataró och país. Jäsningen sker i öppna fat och därefter lagras vinet på franska gamla fat över två vintrar vilket ett normalt år innebär 15 månader. Dessutom lagras vinet ett år på flaska innan det släpps för försäljning.

Krav och regler för VIGNO

  • Minst 65 % carignan eller carignan som ympats på país-rotstockar. Övriga eventuella druvor måste också komma från gamla vinstockar i Maule.
  • Vinstockarna måste vara minst 30 år gamla.
  • Konstbevattning är förbjudet.
  • Beskärning: Head-trained, bush-head eller goblet
  • Minst 24 månader lagring på fat och/eller flaska

Doft och smak
Vinet har en härlig floral doft och toner av hallon, körsbär och en pigg kryddighet. Smaken är frisk med bra syra och tydliga silkiga tanniner och inslag av mörka bär, sötlakrits, vitpeppar och nejlika.

Art: #2429  |  229:-  |  Lansering 1/9
Aktuellt

2018-08-23
Lansering av Garage Wine - VIGNO
2018-08-22
Lanseringar augusti 2018
2018-02-20
RABISCO RESERVA
2018-02-20
JONTY´S DUCKS PEKIN RED
2017-02-02
Se intervjuer med våra producenter...

Kommande eventsHandpicked Wines Sweden AB
Bondegatan 21, 116 33 Stockholm
Telefon: 08-510 691 00
Epost: hello@handpicked.seChâteau de l’Aumérade

Ett urval av drycker..
  1. Château de la Deidière Rosé Rosévin