{{ item.num }}st {{ item.wine.name }} ({{ item.wine.wine_sbart }})
Du har {{ $storage.wineNum }} {{ $storage.wineNum == 1 ? 'flaska' : 'flaskor' }} i din beställningslista

FiltreraLaddar produkter ..
{{ wine.name }} - {{ wine.wine_producer_name }} ({{wine.wine_sbart}})
{{wine.wine_vintage}}, {{wine.wine_country_name}} - {{wine.wine_region}}

{{wine.wine_price}} SEK ({{ wine.wine_restprice }} SEK)
{{wine.wine_bottletype}}

Terrantez do Pico

Azorerna är en vulkanisk ögrupp och man odlar vin på flera av öarna men det är Pico som är huvudön för vinproduktion. Jordmån är svart basalt och är så näringsfattig att man måste hämta jord från de närliggande öarna för att vinplantorna ska klara av att växa. Trots det är skördeuttaget extremt lågt. 

Detta vin är gjort på 100% Terrantez do Pico som är en av de tre lokala druvorna på Azorerna. De två andra är Verdelho och Arinto dos Açores. Terrantez do Pico är den druva som i särklass har lägst odlingsareal. Denna druva var nära att bli helt utrotade men som tur var så insåg man vad som kunde gå förlorat och jordbruksverket tillsammans med några andra drivna personer inkluderat António Maçanita tog tag i detta och nu planteras denna druva på nytt. Terrantez do Pico är inte att förväxla med Terrantez från Madeira. Efter många analyser på molekylär nivå kan man konstatera att Terrantez do Pico är en unik druva för Azorerna.

Vinodlingarna på ön Pico är  helt unikt belägna väldigt nära havet, mellan 50 och 300 meter. Närheten till havet gör att vinodlingarna kontinuerligt får en ”dusch” av saltvatten. Jordmånen är vulkanisk och det vatten plantorna får sin näring från är bräckt havsvatten blandat med frisk regnvatten. Vinplantorna växer i sk currais som har funnits i flera hundra år och är sedan 2004 UNESCO skyddat. Dessa ”murar” utgör ett rutnät i landskapet längs kustbandet och anledningen att man byggde dessa dessa var för att skydda vinrankorna från vind och saltstänk. Dessutom blir det ett varmare mikroklimat för vinrankorna vilket optimerar mognaden för druvorna. 

Skörden sker för hand och vid ankomst till källaren sker selektering klase för klase. Efter pressning får 25% av vinet jäsa och lagras på ekfat i 9 månader med battonage en gång i veckan. Resterande av vinet jäses och lagras på små rostfria ståltankar. 

Doft och smak 

 

Fin doft av citrus, ananas , mango och salta hav.  Vinet har fokus och koncentration där citrus, tropisk frukt, mineralitet och sälta är de framträdande smakerna. Den höga syran är tydlig och gör vinet än mer komplext. 

Namn Terrantez do Pico
Producent Azores Wine Company
Vinmakare António Maçanita
Land Portugal
Region D.O. Pico - Azores
Druvor 100% Terrantez do Pico
Årgång 2015
Lagring 25 % av vinet lagras på ekfat 9 mån, resterande små ståltankar
Förpackning Flaska (750ml)
Pris 425,00 kr inkl moms
Restaurangpris 340,00 kr exkl moms
Artnr 76447
Varugrupp Vitt vin
Lagerstatus Finns i lager

SystembolagetKommande eventsB. Leighton Wines

Ett urval av drycker..
  1. B.Leighton Gratitude Rött vin
  2. B.Leighton Petit Verdot Rött vin