Domaine Besson Chablis Grand Cru Vaudésir
Druvorna kommer från Grand Cru läget Vaudésir Vingården omfattar 1,43 hektar och jordmånen består av kalksten, lera och gammal flodbotten på ostronskal. Druvorna har handplockats innan de mjukt och försiktigt pressas för att bibehålla sina friska och fruktiga toner. Jäsningen sker på ståltank men 12 procent av musten får jäsa på ekfat under 12 månader. Vinet lagras därefter på sin jästfällning på ståltank. En liten del får dock mogna på ekfat under 18 månader.
Doft och smak
En komplex och rik doft av blommor, gula äpplen, smör och viss rökighet. Smaken är rund och balanserad med fin syra med toner av äpplen, mogen citron och stramas upp av en härlig mineralstruktur.
Restaurangsortiment
Produktfakta
Producent | Domaine Besson |
---|---|
Vinmakare | Camille Besson |
Land | Frankrike |
Region | Chablis |
Druvor | 100% chardonnay |
Alkohol | 12,5% |
Syra | – |
Socker | – |
Årgång | 2018 |
Lagring | 5% av vinet har lagrats på ekfat i 18 mån resten i ståltank |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 12 flaskor |
Varugrupp | Vitt vin |
Pris | 659:- inkl moms |
Restaurang | 529:- exkl moms |
Ekologiskt | – |
Veganskt | – |
Domaine Besson
Med en strävan att reflektera växtplatsen
Domaine Besson är en familjeegendom som är inne på fjärde generationen vid rodret. I dag är det Alain Besson som driver egendomen tillsammans med barnen Adrien, som arbetar i vingården, och Camille, som är vinmakare och arbetar med försäljningen. Man förfogar över 21 hektar som sträcker sig över alla fyra appellationerna – Petit Chablis, Chablis, tre stycken Premier Cru och två stycken Grand Cru. I vingården sker arbetet så hållbart som möjligt och man handskördar till stora delar, framför allt Grand Cru-lägen. I vinhuset vill man respektera varje enskilt läge och ambitionen är att göra viner som reflekterar växtplatsen på bästa sätt.