{{ item.num }}st {{ item.wine.name }} ({{ item.wine.wine_sbart }})
Du har {{ $storage.wineNum }} {{ $storage.wineNum == 1 ? 'flaska' : 'flaskor' }} i din beställningslista

FiltreraLaddar produkter ..
{{ wine.name }} - {{ wine.wine_producer_name }} ({{wine.wine_sbart}})
{{wine.wine_vintage}}, {{wine.wine_country_name}} - {{wine.wine_region}}

{{wine.wine_price}} SEK ({{ wine.wine_restprice }} SEK)
{{wine.wine_bottletype}}

Arinto dos Açores Sur Lies

Azorerna är en vulkanisk ögrupp och man odlar vin på flera av öarna men det är Pico som är huvudön för vinproduktion. Jordmån är svart basalt och är så näringsfattig att man måste hämta jord från de närliggande öarna för att vinplantorna ska klara av att växa. Trots det är skördeuttaget extremt lågt. 

Detta vin är gjort på 100% Arinto dos Açores som är en unik druva för Azorerna. Även om denna druva har samma friska syra som Arinto från fastlandet är dessa två druvor inte besläktade. Vinodlingarna på ön Pico är  helt unikt belägna väldigt nära havet, mellan 50 och 300 meter. Närheten till havet gör att vinodlingarna kontinuerligt får en ”dusch” av saltvatten. Jordmånen är vulkanisk och det vatten plantorna får sin näring från är bräckt havsvatten blandat med frisk regnvatten. Vinplantorna växer i sk currais som har funnits i flera hundra år och är sedan 2004 UNESCO skyddat. Dessa ”murar” utgör ett rutnät i landskapet längs kustbandet och anledningen att man byggde dessa dessa var för att skydda vinrankorna från vind och saltstänk. Dessutom blir det ett varmare mikroklimat för vinrankorna vilket optimerar mognades för druvorna. 

Skörden sker för hand och vid ankomst till källaren pressas druvorna i hela klasar. Efter jäsningen får vinet lagras på små rostfria ståltankar liggande precis som en klassisk källare med ekfat. Detta för att underlätta battonage. (battonage innebär att jästfällningen rörs om i vinet). 

Doft och smak
 
Stor doft av nyrivet limeskal, mango och hav. Vinet har fokus och koncentration där citrus, tropisk frukt, mineralitet och sälta är de framträdande smakerna. Den höga syran är tydlig och gör vinet än mer komplext. 
Namn Arinto dos Açores Sur Lies
Producent Azores Wine Company
Vinmakare António Maçanita
Land Portugal
Region D.O. Pico - Azores
Druvor 100% Arinto dos Açores
Årgång 2016
Lagring Ståltank
Förpackning Flaska (750ml)
Pris 329,00 kr inkl moms
Restaurangpris 259,00 kr exkl moms
Artnr 73974
Varugrupp Vitt vin
Lagerstatus Finns i lager

SystembolagetKommande events